Ласкаво просимо на сайт міста Біла Церква!
 

Як побудувати найкращий курник: 6 нюансів

Якщо ви зацікавлені в розведенні домашньої птиці, зведіть на дачній ділянці курник. У такому випадку ви забезпечите себе та близьких свіжим курячим м’ясом та яйцями. Дізнайтесь, які нюанси важливо врахувати, щоби збудувати комфортну домівку для пташиного сімейства й забезпечити для себе зручні умови для догляду.

У тінь дерева

Визначтесь із місцем розташування курника. Якщо на ділянці є величезне дерево,поруч з ним розпочніть будівництво. Це найкращий вибір: влітку листя допоможе птахам краще пережити спеку, а взимку гілки дерева не дозволять засипати курник снігом.

«Курячі ніжки»

Будинок для домашніх птахів встановіть на шлакоблоках. Так він буде ефективно провітрюватися знизу. А ви зможете попередити появу підвищеної вологості та гниття. Місце для вуличних прогулянок також штучно підніміть. Насипте ґрунт, зверху укладіть шар соломи. Такий настил дозволить куркам комфортно прогулюватись навіть після дощу, не потрапляючи лапами в калюжі.

Вікна

При зведенні каркасу курника відведіть місця для віконець. Вони в подальшому дозволять здійснювати провітрювання. У спеку їх доречно залишати відкритими. Щоби завадити хижакам, захистить їх сітками. Не забудьте встановити також на віконцях та дверцятах надійні металеві засувки, щоб їх не можна було відкрити лапою. Подбайте про додаткове освітлення внутрішнього простору. Особливого значення воно має в найкоротші зимові дні. Відмовтесь від енергозберігаючих ламп, курки не бачать холодне блакитне світло, тому встановлюйте лампи з теплим випромінюванням.

Сідала та гнізда

Візьміть довгу палицю, пройдіть по поверхні наждачним папером, приберіть всі загострення. Можна використати дерев’яну поперечину від старої шафи. Встановіть та закріпіть підготовлені елементи між сусідніми стінами. Гнізда для несучок можна спорудити з різних матеріалів. Підійдуть старі плетені кошики, стане у нагоді осб плита, з якої збийте короб. Середину гнізда набийте соломою.

Місце для прогулянок

Несучки полюбляють гуляти, копатися в землі. Не дозволяйте їм ходити вільно подвір’ям. Вони принесуть хаос на овочеві грядки. Поруч з курником виділіть достатнє місце для вигулу. По периметру встановіть міцну сітку або зведіть дерев’яний паркан. Насипте пісок, додайте золу, щоби курки мали можливість чистити своє пір’ячко.

Комфортні умови для догляду

Внутрішній простір курника регулярно прибирайте. Щоденно міняйте воду та насипайте зерно в достатній кількості. Оглядайте гнізда та вибирайте з них своєчасно яйця. Щоби догляд за курками не завдавав додаткових проблем, під час зведення курника зробіть дверцята висотою на зріст людини. Тоді не доведеться низько нахилятися, щоби потрапити всередину.

Гнізда можна зробити виносними або розмістити їх поруч із спеціальними невеличкими дверцятами. Це дозволить вибирати яйця, не заходячи в пташник. Корм для несучок доречно зберігати в курнику в закритих ємностях. Відмовтесь від мішків, бо зерно може стати ласощами для миші.